Web sitesi, blog, e-ticaret sitesi veya sahip olduğunuz diğer web sitelerinin; Google, Yandex vb. arama motorlarında yukarılarda yer alması için SEO uyumlu içerik yazmak oldukça büyük bir öneme sahiptir. Açılımı Search Engine Optimization olan SEO’nun Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu” dur. SEO’da amaç, web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlamaktır. Bunu yaparken belirli kriterleri göz önüne alan SEO, İç SEO ve Dış SEO olmak üzere 2’ye ayılır.
İç SEO; SEO’nun ilk adımıdır ve site içerisindeki optimizasyon faaliyetlerini içermektedir. Sitenin hızlı bir şekilde açılması, HTTPS (SSL) protokolünün sağlanması, SEO uyumlu URL yapısının kullanılması, site haritalarının oluşturulması, mobil uyumlu site yapısının oluşturulması ve H1, H2 gibi Heading etiketlerinin hiyerarşik yapısının sağlanması gibi işlemleri kapsamaktadır.
Dış SEO; SEO’nun ikinci adımıdır. İlk adımda site içerisindeki bütün kriterlerin başarılı bir şekilde sağlanmasından sonra bu aşamaya geçilir. Dış SEO temelde sitenize kaliteli bir backlinliker alınarak yapılan bir çalışmadır ve temel kuralı abartılı eylemlerden kaçınarak son derece doğal bir görüntüye sahip olmaktır.
SEO Uyumlu İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu içerik, rakipleriniz karşısında sizi ön plana çıkaracak ve onlarla aranızda fark yaratmanızı sağlayacak en önemli faktörlerden biridir. SEO uyumlu içerik yazmanın bazı kriterleri vardır. Bunlar;
- Fark yaratın; yazılarınız mutlaka özgün olmalı. Bir okur yazınız okuduğu zaman ‘her yerde aynı içerik var’ düşüncesine kapılmamalı. Özgünlük bu noktada çok önemli fakat özgün olmak yetmeyecektir. Okura internet ortamındaki en iyi bilgileri sunmanız gerekmektedir. Aksi taktirde okur yazınızdan istediği verimi almayacak ve bir daha sitenizi ziyaret etmeyecektir.
- Yazınız internet kullanıcıları için olsun; yazı içerisinde kullanacağınız ufak SEO teknikleri sizin için yeterli olacaktır. SEO uyumlu olsun diye gereksiz anahtar kelimelerle doldurup kullanıcıları sıkmamalısınız. Yazınındaki en önemli amaç okurlarınıza istedikleri konuda bilgi vermek olmalıdır.
- Yazı düzenine dikkat edin; yazınızı yazarken anlam bütünlüğünü korumaya özen gösterin. Bununla birlikte dil bilgisi kurallarına özen gösterin.
- Alt başlıklar kullanın; Yazınızı daha okunabilir kılmak için alt başlıklar kullanın.