Hücre onarımı ile kas gelişiminde en çok protein içeren besinler hayati önem taşıyor diyebiliriz. Özellikle proteinin vücut sağlığı için çok gerekli olduğu söylenebilir.
Vücudun temel fonksiyonlarında proteinin önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Sağlıklı yaşam açısından bakıldığında da protein çok gereklidir. Proteinde hem hayvansal hem de meyvelerle sebzeler yer alıyor. Vücudun enerji üretiminde öncelikle %15 proteinin gerektiği söylenebilir. Hücrelerin onarımıyla gelişiminde rol oynayan protein, aynı zamanda kas gelişimi içinde önemlidir… O bakımdan spor yapanların sofralarında çok görülen besin olarak da dikkat çekiyor. Vücuttaki en önemli besin kaynağı olarak protein biliniyor. Tüm bu bilgiler kapsamında, besinlerin protein değerleri hayati önem taşıyor diyebiliriz.
Protein İçeren Gıdalar
Vücut fonksiyonları düzgün çalışması açısından proteinli besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Proteinlerin 20 tane aminoasitten oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunların 8’i besinlerden 12 tanesiyse vücut yoluyla üretiliyor. Protein içerikli besinleri şöyle sıralayabiliriz:
- Yumurta
- Kırmızı et
- Badem
- Süt ürünleri
- Beyaz et
- Kabak çekirdeği
- Baklagil
Protein Ağırlıklı Yiyecekler
Yukarıda da belirttiğimiz üzere proteinler hem bitkisel hem de hayvansal besinlerden alınıyor. Bitkisel proteinler şöyle sıralanabilir:
- Brokoli
- Bezelye
- Kinoa
- Brüksel lahanası
- Bezelye
- Ispanak
Hayvansal proteinler şunlardır:
- Yoğurt ve süt
- Ton balığı
- Yağsız dana eti
- Yumurta
- Peynir az yağlı
- Tavuk
Proteinli Besinler
Besinlerin kendine ait protein miktarları vardır. Protein açısından yüksek besinleri şöyle sıralayabiliriz:
- Lor peyniri
- Hindi göğsü
- Karides
- Kırmızı et yağsız
- Tavuk göğsü
- Ton balığı
- Somon
Proteinin Yer Aldığı Meyveler
Süt, et tüketmeyenler ve vegan beslenmeyi benimseyenler mutlaka protein oranları yüksek meyveleri tüketmeliler. Protein içerikli meyveler şunlardır:
- Portakal
- Şeftali
- Avokado
- Böğürtlen
- Ahududu
- Kayısı
- Muz
- Kivi
Protein Oranı Yüksek Bitkiler
Et ve süt ürünlerinde olduğu kadar protein bitkilerde de yer alıyor. Protein açısından zengin bitkileri şöyle sıralayabiliriz:
- Kabak çekirdeği
- Keten tohumu
- Mercimek
- Fasulye
- Kinoa
- Antep fıstığı
- Kenevir tohumu
- Karabuğday
- Fava
Günlük Protein Ne Kadar Tüketilmelidir?
Günlük olarak tüketilecek protein miktarları ele alındığında, kişilere göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Fakat konuyu genel olarak ele aldığımızda; vücut ağırlığına kişinin bakmalıyız. 1 kilogram vücut ağırlığına ortalama 1 gram protein tüketilmelidir. Tabi ki bu hususun normal beslenmeyle hayat tarzı olanlar için geçerli olduğu söylenebilir.
Yukarıdaki bilgileri tümden ele aldığımızda, vücudun geliştirilmesi için güç gerektiren sporlarla ilgilenenlerinde mutlaka protein tüketmesi gerekiyor. Günlük protein tüketimi için aynı zamanda kişinin kilosuna da bakılmalıdır.