Her gördüğümüz paslanmaz çelik materyal aynı değildir; yapı ve bileşime göre sınıflandırılan malzemeler ile dört ana paslanmaz çelik türü vardır.
En Yaygın 4 Paslanmaz Çelik Çeşidi
- Östenitik çelikler; çatal-bıçak ve tencere malzemelerinden, otomotiv yan sanayi ve endüstriyel uygulamalara kadar pek çok üründe bulunur. En yaygın çeşit östenitiktir; üretilen paslanmaz çeliğin % 65’i bu kategoriye girer. Malzeme, en az % 16 krom, % 0.15 karbon ve genellikle dayanıklılık için nikel veya manganez içerir.
- Ferritik paslanmaz çelikler; % 27’ye kadar krom, ayrıca alüminyum veya titanyum içermekle birlikte nikel az veya hiç yoktur. Bu, aşınmaya karşı oldukça dirençli iken, östenitik akrabalarına göre daha ekonomik fakat daha az dayanıklı oldukları anlamına gelir. Ferritik çelikler; egzoz sistemleri, mutfak tezgâhları ve lavabolarda yaygın olarak kullanılır.
- Martensitik paslanmaz çelikler; %12-14 arasında krom, %1 molibden ve %1 karbon içerir. Östenitik ve ferritik çeşitlere göre daha az korozyona dayanıklıdır, ancak aşırı dayanıklılığı nedeniyle dikkat çeker. Bu çelikler manyetiktir ve çoğunlukla bu özelliğin kullanışlı olduğu ürünlerde kullanılır.
- Dubleks paslanmaz çelikler; aşınmaya direnç kazandırmak ve dayanıklılığı artırmak için östenit ve ferritin faydalarını birleştirir. Metalürji uzmanları genellikle yarı östenitik ve yarı ferritik karışımı yaratmaya çalışırlar. Sonuç, saf östenitik çeliklerde bulunanlardan daha fazla krom ve daha az nikel içeren (% 22-25 krom ve % 5 nikel ve ayrıca yüksek molibden) özellikli bir materyaldir. Bu çelikler öncelikli olarak kimya tesisleri ve borularda kullanılır.