Evrim teorileri ile kafanızı karıştırmadan açıklayalım; başınızdaki kıl follikülleri, bir kerede saçların yıllarca büyümesine izin verecek şekilde programlıdır. Bu doğal üretim sayesinde başınızda süs olarak sayılabilen kıllar, vücudunuzun diğer bölümlerinde sadece biyolojik işlevini yapıyor.
Saçlar Nasıl Büyür ve Dökülür?
Vücudundaki her saç kendi saç follikülünden yetişir. Follikülün içinde, saç kökünde yeni saç hücreleri oluşur. Yeni hücreler oluştuğunda, yaşlı hücreleri follikülden dışarı doğru iterler. Püskürtüldükçe hücreler ölür ve gördüğümüz dökülen saç haline gelirler.
Bir folikül, vücudunuzun bulunduğu yere bağlı olarak belirli bir zaman için yeni hücreler üretecektir. Bu döneme, büyüme evresi denir. Daha sonra belirli bir süre durur ve daha sonra büyüme fazını tekrar başlatır. Saç folikülü diğer faza girdiğinde saç şaftı kopar, böylece mevcut saçlar düşer ve yeni saç yerine geçer. Bu nedenle, büyüme fazı boyunca saçın harcayabileceği süre, saçın maksimum uzunluğunu kontrol eder.
Tüyleri dökülen hayvanlar insanlardan farklı olarak, diğer fazlar ile senkronize olan saç foliküllerine sahiptir, böylece tüm foliküllerin aynı anda kalan faza girmesi sağlanır. Bu şekilde, tüm saçlar bir anda düşer. Örneğin, bir köpek tüylerini büyük kümeler halinde kaybedecektir. Oysa insanlar nadiren (bir travma geçirmedikçe) tüm saçlarının döküldüğüne şahit olur.
İnsan metabolizması doğa şartlarına uyum sağlamak adına, kollarınıza tüy yapan hücrelerin her iki ayda bir büyümesini durduracak şekilde programlandığından, kollarınızdaki saçlar kısa kalır. Öte yandan, başınızdaki kıl kökü, saçların bir defada yıllarca büyümesine izin verilir, böylece saç çok uzun süre büyümeye devam eder.