Ketojenik Diyet Nedir Ve Nasıl Planlanır?
Düşük karbonhidrat seviyesi korunarak hazırlanan diyetlerdir. Karbonhidrat alımı azalan kişilerin vücudunda depolanmış olan yağların kullanılarak enerjiye dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. İnsanlar gündelik hayatlarında yaşamlarını devam ettirmek amacıyla tüketmiş oldukları karbonhidratları enerjiye dönüştürerek enerji sağlarlar. Karbonhidratın az tüketilmesi durumunda ise vücut enerji ihtiyacını sağlamak amacıyla vücutta bulunan yağları parçalayarak enerji ihtiyacını karşılar. Bu sayede hem vücuttaki yağ oranı azaltılarak zayıflanmakta hem de daha sağlıklı olunabilmektedir. Ketojenik diyet planlama işlemleri muhakkak diyetisyeniniz ve uzman doktorunuz kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Çoğunlukla sporcular tarafından sıklıkla kullanılan bir diyet programıdır. Ayrıca epilepsi hastaları, insülin ya da metabolizma hastalıkları olan kişilerde tedavilerini desteklemek amacıyla da tercih edilmektedir. Obezite hastalarında sadece diyet dönemi için değil yaşam şekli olarak benimsenmesi halinde kalıcı olarak kilo kaybına imkân sağlanabilmektedir.
Ketojenik Diyetlerin Riskleri Nelerdir?
Diyetin uygulanmaya başlandığı ilk günlerde baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi bazı yan etkiler görülebilmektedir. Ayrıca vücutta halsizlik, bağırsak problemleri yaşanmasına da sebebiyet verebilmektedir. Yaşanılan tüm bu yan etkiler diyetin başlanmasından itibaren yaklaşık iki hafta sürebilmektedir. Bunun dışında ender olmakla birlikte kalpte ritim bozukluğu, böbrek rahatsızlığı gibi daha kalıcı yan etkileri de olabilmekte. Bu yan etkilerden biri hissedilmesi halinde doktorunuza danışarak ketojenik diyeti sonlandırmanız önerilmektedir.
Ketojenik Diyet Listesindeki Bulunması Ve Bulunmaması Gereken Besinler
Ketojenik diyetlerde sebze ve yağ ağırlıklı bir beslenme planı uygulanmaktadır. Et ürünleri, sebze ve meyveler ile süt ürünleri tüketilebilmektedir. Kuruyemiş ve yağ tüketimi de sağlanabilmektedir. Diyette özellikle karbonhidrat ve unlu mamullerin tüketimi yasaktır. Diyet döneminde tüketiminden kaçınılması gerekenler ise şekerli ürünlerdir. Bunun dışında mercimek, bulgur, pirinç gibi bakliyatlarda da diyet dönemine uzak durulması gerekmektedir.
Ketojenik Diyetin Faydaları
Ketojenik diyet metabolizma hastalıkları olan kişilerde bile kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle yağlanma problemi olan aşırı kilolu kişilerde basen ve göbek çevresinde ki yağlanmanın yok olmasını sağlamaktadır. Beslenme düzeni az yemek yerine sağlıklı olan besinleri yeme şeklinde gerçekleşmesi sayesinde diyeti uygulayan kişilerde açlık hissi oluşmaz. Böylece daha zinde ve enerjik olmayı sağlamaktadır. Kolesterolü ve tansiyonu düşürmesi sayesinde diyet yapan kişilerde kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kadınlarda adet düzenlemesi sağlayarak tüketilen besinlerden dolayı daha sağlıklı bir cilt imkânı sunmaktadır.
Özellikle şeker üretimini yasaklayan bir diyet olması sayesinde kansere yakalanma olasılığını en aza indirmeyi sağlamaktadır. Kanser ya da migren, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinin görüldüğü hastalıklarda ketojenik diyet uygulanması tedaviye vücudun daha hızlı yanıt vermesini desteklemektedir. Günümüzde epilepsi hastalığı tedavisinde doktor kontrolünde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hastanın belli bir süre hastanede müşahede altında tutularak ilk gün su orucu tutturulur. Bundan sonraki beslenme alışkanlıklarında ise ketojenik diyet olarak diyet uygulaması sağlanarak epilepsi krizleri büyük ölçüde önlenebilmektedir.