Louis Pasteur; 27 Aralık 1822 tarihinde Fransa’nın Dole kentinde dünyaya geldi. 1846 yılında da Ecole Normale Superieure Fen Fakültesi’nden mezun oldu. Bundan sonraki süre zarfında da fizik ve kimya alanlarında doktora derecesine eriştir. Sonraki çalışmalarıyla daha fazla tanınmaya başlayan bir isim oldu. İzomerlik, kristalize ve optik gibi konuların üzerinde çalışmalar yaptı. 1854 yılında da Lille Fen Fakültesi’nde kimya profesörü olmayı başardı. 1871 yılından sonra da şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi viral rahatsızlıklar üzerinde çalışmalar yaptı. Bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşı faaliyetleri içerisinde yer aldı. 1885 yılında da kuduz aşısına dair ilk çalışmalarını sunmaya başladı.
Louis Pasteur; 22 Mayıs 1849 tarihinde Marie Laurent ile evlendi. Louis Pasteur; bakteriler alanında yaptığı çalışmalar hususunda tıbbın gelişmesinde önemli bir etki yarattı. Ancak tıp mezunu olmadığından ve doktorluk yapmadığından ötürü bu meslek grubundan büyük bir tepki gördü. Ancak buna rağmen Louis Pasteur, çalışmalarına devam etti. Bakterilere dair ilk faaliyetlerini yürütmekle kalmayarak, çoğu hastalığın temel nedeninin bunlar olduğu da ifade edildi. Başarılı bir hayat sürerek, birçok aşıya dair sonuç alan çalışmaları ortaya koydu. Louis Pasteur; 28 Eylül 1895 tarihinde Fransa’da yer alan Saint Cloud kentinde hayatını kaybetti. Bilim dünyasına oldukça büyük katkılar sağlayan bir isim olarak da tarihe geçti.
Pastörizasyon Yöntemi
Louis Pasteur, bakterilere odaklı çalışmalarıyla öne çıkan bir bilim adamıdır. Özellikle pastörizasyon yöntemi ile de oldukça etkin bir halde de bulunmaktadır. Mayalanma esnasında bakterilerin devreye girdiğini ve aynı zamanda da süt ürünlerine bağlı rahatsızlıkların ortaya çıkmasında da bu canlıların devreye girdiğini söyledi. Bundan ötürü de şarap, bira, süt ve meyve suyu gibi mayalanarak ortaya çıkarılan ürünlerin uzun süreli olarak saklanmasını sağlamak adına pastörizasyon işlemlerini ortaya koydu. Bu yöntemle beraber gıda ürünlerinin önce ısıtılması ve sonrasında da zaman kaybetmeden soğutulması süreci gündeme gelmektedir. Son olarak da hava almayan ve sterilize edilen şişelere konulmasına dair bir yöntemi de geliştirdi.
Kuduz Aşısı
Louis Pasteur, hastalıkların önlenmesine dair aşı faaliyetlerini de yürüttü. Bulduğu ilk aşıyı önce tavşanlar üzerinde denedi. Sonrasında da 11 köpekle kuduz aşısı konusunda çalışmalarını yürüttü. 6 Temmuz 1885 tarihinde de ilk olarak insanlar üzerinde deneme faaliyetlerini gerçekleştirdi. Doktorlara danışarak aşı uygulamasını gerçekleştirmiştir. Aşı yapılan çocuğun da durumunun gittikçe iyileşmesi ve 3 aylık periyotta kuduz rahatsızlığının ortadan kalkması durumu kendini göstermiştir. Her ne kadar kuduz aşısı konusunda tereddüt etse de onay alması sonucunda gerekli tedavi yöntemlerini geliştirmeye başlamıştır. Fransa’da önemli bir kişi olarak dikkat çeken Louis Pasteur, olumlu sonuçları gündeme getirmiştir. Aynı zamanda da 1887 yılında Pasteur Enstitüsü’nü de kuran kişi olmuştur.