Optik gözlükler plastik ya da metal olacak şekilde çerçeve içine oturtulmuş cam, plastik veya plastik ve cam karışımı olan değişik malzemelerden oluşan karışımlara denir. Gözlük görmeye yardımcı olan araç olup, görmeyi sağlayan asıl işlevi olan gözlük camlarıdır. Astigmat, miyop veya hipermetrop gibi görme bozukların da uzağı veya yakını görmeyi sağlayan gözlüklere optik gözlük denilmektedir. Neden gözlük kullanılır? Gözlük, göz lensindeki yanlış ışık kırılmasını daha iyi hale getirebilecek başka bir lenstir. Gözün önüne konulan bu lens sayesinde gözdeki yanlış olan ışık kırılması düzeltilmiş olur.
Gözdeki yanlış olan kırılmayı düzeltmek için ışığı hatalı kıran başka bir lens kullanılabilir. Bu sebeple gözlüklerde ki lensler ışığın farklı kırılmasına neden olmaktadır. Gözlükteki lensin düzgün bir göz tarafından kullanılması, sağlam gözün net görmemesine neden olabilir. Uzun süre lens kullanımlarda ise kalıcı hale gelecek göz bozuklukları meydana gelebilir. Bu sebeple sağlam gözün numaralı gözlük hiçbir zaman kullanmaması gerekmektedir.
Gözlüğün ışık düzenlemesini düzgün olarak yapabilmesi için göz doktoru tarafından ışık kırılmasının sapma miktarı hesaplanabilir. Hesaplanan bu değer derece cinsinden hesaplanarak, bu kırılma miktarını düzeltecek lens belirlenir ve tespit edilen bu değeri düzenleyecek lens, gözlük veya lens olarak takılarak kullanılabilir.
Optik Çerçeve Camları
Gözlük camları hakkında iki önemli özellik vardır. Bunlardan birincisi kırıcılık katsayısı bir diğeri de abbe sayısıdır.
1-Kırıcılık katsayısı: Merceklerin kırıcılık katsayısı ışığın havadaki hızının mercekteki hızına oranına bağlı olmaktadır. Kırılma endisi arttıkça yansımalar da artar ve ancak mercek daha ince olarak üretebilir.
2- Abbe sayısı: Abbe sayısı, ışığın ayrışmasını ya da kromatik aberasyon özelliğini de gösterebilir. Abbe sayısının düşük olması ayrışmanın çok fazla olduğunu gösterebilir. Kırıcılık katsayısı arttıkça Abbe sayısı da düşmektedir.
Optik Gözlük Çerçeveleri
Çerçeve kişilerin yüzüne tam olarak uymalıdır. Bu şekilde olduğu sürece optik çerçeve ömrü uzun olacaktır. Çerçeveler denenirken sadece dış görünüşüne bakılmamalıdır. Gözlüğün biçimi, rengi ve aksesuarlarıyla yüzdeki görünüşü kişinin yaşı, mesleği, saç ve cilt rengi dikkate alınarak yapılmalıdır. En ideal olan optik çerçeve ölçüsü çerçevenin üst tarafı ile kaşları ortalayacak şekilde olması gerekir.
Bu şekilde olduğu zaman görme de maksimum seviyede olacaktır. Optik çerçeve boyutu seçilirken gözler arasında ki uzaklık ile göz yuvalarının boyutuna göre değerlendirilir. Optik çerçeve yüze göre çok büyük olmamalıdır. Elmacık kemikleri ile temas etmemesi gerekir. Bu şekilde tercih edilir ise gözlük camlarında buğulanma meydana gelir.
Optik Çerçeveli Gözlük Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gözlük taşınırken mutlaka bir kılıf içinde taşınmalıdır. Gözlükler çanta içinde de taşınacak ise yine aynı şekilde kılıf da taşınmalıdır. Optik veya güneş gözlükleri kesinlikleri havuzda ve denizde kullanılmamalıdır. Gözlük camları temizlenirken orta köprüden iki parmak ile tutularak ve fazla bastırılmadan kullanılmalıdır. Optik çerçeve ve cam temizliği yapılırken özel ürünler kullanılabilir. Microfiber bezler yardımcı olur. Gözlük ayarının bozulmaması için mutlaka çift el ile takıp çıkarılmalıdır.
Önemli Bilgilendirme
Ayrıca dinlendirici gözlükler de bulunmaktadır. Gözlük kullanıcıları kişide eğer bir göz kusuru var ise göz doktoru vasıtası ile numaralı olan bu gözlük kullanılır. Görme kusuru olmayan kişilerin kesinlikle gözlük tercih etmemesi gerekir. Ayrıca numaralı olan güneş gözlükleri de bulunmaktadır. Numaralı güneş gözlüğü isteyen kişiler optik mağazalara giderek camlarını istedikleri renkte alabilirler. Optik çerçeveler kullanım amaçlarına göre tek odaklı, çift odaklı, üç odaklı ya da çok odaklı tasarım şeklinde olmaktadır. Hangi türden tasarım yapılmış olsa da tüm gözlük camları mineral veya plastik maddeden oluşur.
Optik çerçeve için https://www.asaloptik.com.tr/optik-cerceveleri tıklayın.